Gemeente Oelegem en St.-Job-in-’t Goor
Lengte van de wandeling: 15 km
Kortere wandelingen van 5 en 8 km
De Antwerpse Antitankgracht (ook wel ten onrechte Antitankkanaal genoemd) is een kunstmatige waterloop die een grote kwartcirkel vormt (van noord tot oost) rond de stad Antwerpen. De gracht werd rond 1939 aangelegd als antitankgracht met de bedoeling vijandelijke Duitse tanks en ander rollend materieel te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken. Ondertussen is de Antitankgracht geëvolueerd naar een groots natuurverbindingsgebied. Het provinciaal domein Vrieselhof is een combinatie van natuur- en parkgedeelte met een totale oppervlakte van 80 ha.
Openbaar vervoer
Vertrekpunt: bushalte Kristus Koning te St.-Job-in-‘t Goor
Bereikbaar met buslijn 601 (weekdag en zaterdag) of 621 (zaterdag en zondag) vanaf de Rooseveltplaats in Antwerpen: ritduur ca. 35 minuten, 1 bus per uur (week en weekend)
Vertrekpunt langere route: bushalte St.-Job Kruispunt
Bereikbaar met buslijn 601 (weekdag en zaterdag), 620 (zaterdag) en 621 (zaterdag en zondag): ritduur ca. 30 minuten, 2 bussen per uur, ook in het weekend
Vertrekpunt kortere route: bushalte Schilde Schanslaan
Bereikbaar met buslijn 410 vanaf de Roosveltplaats in Antwerpen: ritduur ca. 30 minuten, minimum 2 bussen per uur, ook in het weekend
Eindpunt kortere route: bushalte Knodbaan
Buslijn 610 richting Antwerpen Rooseveltplaats: ritduur ca. 45 minuten, 1 bus per uur
Voor meer informatie, raadpleeg de brochure of de routeplanner van De Lijn en de NMBS.
Praktische informatie
Aankoop brochure
De wandelbrochure Antitankgracht bevat een wandelkaart, een uitgebreide routebeschrijving en heel wat informatie over openbaar vervoer, toerisme en recreatie. De brochure is te koop bij de toeristische dienst van de gemeente Brecht.
De brochure kan ook besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief, en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek.
Aard van de route
Onverharde en verharde wegen wisselen elkaar af en vaak zijn de paadjes smal. Daarom is deze wandeling minder geschikt voor rolwagens en kinderwagens.
Informatie over het gebied
De Antwerpse Antitankgracht is een kunstmatige waterloop die een grote kwartcirkel vormt (van noord tot oost) op 10 km rond de stad Antwerpen. De gracht werd rond 1939 aangelegd als anitankgracht met de bedoeling vijandelijke (Duitse) tanks en ander rollend materieel te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken. Ze heeft nooit als dusdanig gefunctioneerd. Ondertussen is de Antitankgracht geëvolueerd naar een groots natuurverbindingsgebied, dat verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt en migratie van dieren en planten tussen die gebieden mogelijk maakt.