Langs het kanaal Komen-Ieper

Gemeente Komen en Ieper
Korte variant: 17,5 km
Lange variant: 19,5 km

De wandeling volgt deels het historische kanaal Komen – Ieper. Verwacht hier geen binnenschepen, want het kanaal is nooit in gebruik genomen. Het gebied rond het ‘kanaal’ is intussen wel geëvolueerd tot een prachtig natuurlint. We verlaten op tijd en stond de loop van het kanaal om de heuvelruggen in de omgeving te verkennen. Zo kan je op de wandeling genieten van prachtige vergezichten op onder andere Ieper, het Noord-Franse Lille en de ‘West-Vlaamse Bergen’, waaronder de Kemmelberg. In de omgeving van Ieper herinneren bunkers, oorlogskerkhoven en bomkraters nog steeds aan de bittere strijd die hier gevoerd werd vanuit de loopgraven in 1914-18. In Ieper zelf zijn er ook nog tal van bezienswaardigheden, zoals de lakenhalle en het museum In Flanders Fields, de Grote Markt en de Menenpoort.

IeperKomen_HPOpenbaar vervoer

Vertrekpunt: Station Komen
Elk uur rechtstreekse treinen vanuit Brussel via Kortrijk tot Komen

Eindpunt: Station Ieper
Elk uur rechtstreekse IC-treinen naar Komen – Wervik – Menen – Wevelgem – Bissegem – Kortrijk – Oudenaarde – Zottegem – Denderleeuw en Brussel

Voor meer informatie, raadpleeg de brochure of de routeplanner van De Lijn en de NMBS.

Praktische informatie

Aankoop brochure
De wandelbrochure Langs het kanaal Komen – Ieper bevat een wandelkaart, een uitgebreide routebeschrijving en heel wat informatie over openbaar vervoer, toerisme en recreatie. De brochure is te koop in de stations van Komen en Kortrijk en bij een aantal toeristische diensten. Van deze wandelbrochure bestaat ook een Franstalige versie: Le long du canal Comines – Ypres. Kostprijs: 1,5 euro

Deze brochure is momenteel niet meer in stock. TreinTramBus-leden kunnen de brochure wel nog gratis downloaden via www.treintrambus.be/leden.

Aard van de route
Het grootste deel van de wandeling loopt over verharde wegen. Voor kinderwagens is de kortere variant volledig toegankelijk, de langere variant niet. Enkele stukjes over onverharde boswegen en één steile helling maken de wandeling (beide varianten ) ongeschikt voor rolstoelgebruikers.

Informatie over het gebied

One thought to “Langs het kanaal Komen-Ieper”

  1. We deden deze wandeling tijdens een zonnig weekend in november. De treinreis heen en terug (Brussel-Komen en Ieper-Brussel) duurt 4 uur, dat leek ons te veel om te combineren met de wandeling op één dag. Zaterdag stapten we langs de vaart van Komen naar Houthem, waar we overnachtten in de Bed&Breakfast van de sympathieke Régine Hanssens, die ons ook trakteerde op een dansje met haar hond. Zo hadden we alvast de eerste 4 km afgelegd.
    Op zondag vatten we deel 2 aan. Kleine correctie op de brochure punt 2: aan het kruispunt van de Kraaistraat en de betonnen baan zagen we wel een huis, maar geen spoor van Brasserie-tearoom Ile aux Enfants. Nu ja, in deze coronatijd zou ze toch niet open geweest zijn.
    Correctie bij punt 3 (korte variant): Aangekomen bij knooppunt 5 ga je rechtsaf (en niet rechtdoor).
    Wat de wandeling zo aangenaam maakte was de stilte. Geen geraas van auto’s, geen vliegtuigen… De bosjes die we doorkruisten waren klein maar we troffen er veel verschillende paddenstoelen aan, mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *