Limburgse heuvels: Van Bolderberg tot mijnterril

Gemeente Heusden-Zolder
Korte variant: 8,5 – 11 km
Lange variant: 20 – 28,5 – 31 km
Extra! Mp3-geluidsfragmenten met meer uitleg voor onderweg: gratis te downloaden.

Op de lange variant van de wandeling (start station Zolder, eindpunt station Heusden) ontdek je een mooie diversiteit aan landschappen in het zuidelijke deel van de gemeente: vijvers, beekvalleien, heide en bos wisselen elkaar af. Vanop de Bolderberg heb je een prachtig panorama. Onderweg passeer je enkele architecturale bezienswaardigheden zoals het Domherenhuis, de Kluis en Kapel van O.L.V. van Loreto en het Kasteel Meylandt. Ook het beroemde Circuit Zolder ligt op deze route. De korte variant (start station Heusden, eindpunt station Zolder) staat vooral in het teken van het mijnverleden van Heusden-Zolder. De cités, de terril en de prachtig gerestaureerde mijngebouwen op het Marktplein blijven getuigen van dit mijnverleden.

Limburg_heuvels2Openbaar vervoer

De stations Heusden en Zolder zijn bereikbaar per trein: vanuit Hasselt of Antwerpen (via Lier – Herentals – Olen – Mol – Balen – Leopoldsburg – Beringen) op weekdagen één trein per uur, weekend en feestdagen om de twee uur.

Om de stations Heusden en Zolder per bus te bereiken neem je lijnen 22/23 Hasselt – Beringen (op weekdagen om het half uur, weekend om het uur) of lijn 51 Hasselt – Stokrooie – Zolder – Heusden (weekdagen en zaterdag elk uur, zon- en feestdagen om de twee uur).

Voor meer informatie, raadpleeg de brochure of de website van De Lijn en de NMBS.

Praktische informatie

Aankoop brochure
De wandelbrochure Limburgse heuvels: van Bolderberg tot mijnterril bevat een wandelkaart, een uitgebreide routebeschrijving en heel wat informatie over openbaar vervoer, toerisme en recreatie. De brochure is te koop in de stations Hasselt en Mol en bij het toeristisch infokantoor van de gemeente Heusden-Zolder. Kostprijs: 1,5 euro

De brochure kan ook besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief, en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek.

Meer informatie onderweg op mp3
Wil je nog meer te weten komen over de bezienswaardigheden onderweg? Neem dan zeker je mp3-speler mee en luister onderweg naar de geluidsfragmenten met meer uitleg, die je hier gratis kan downloaden.

Aard van de route
Onverharde en verharde wegen wisselen elkaar af. De wandeling (korte en lange variant) is daarom niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wegens een paar steile hellingen is de wandeling – vooral de lange variant – ook voor mensen met kinderwagens niet aan te raden. Zeker na regenweer kunnen sommige paadjes er bovendien nogal drassig bijliggen. Stevige schoenen zijn dan ook aan te raden!

Informatie over het gebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *