Trein + fiets Mechelen

Start en einde: fietspunt Mechelen
Korte route: 16 km
Middellange route: 32 (ingekort 20) km
Lange route: 48 (ingekort 34,5) km

Een bezoek aan Mechelen loont absoluut de moeite. De Romboutstoren vormt letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. En even buiten de stad zit je onmiddellijk in het groen. Op de jaagpaden langs de Dijle, de Nete, de Zenne en de Rupel is het heerlijk fietsen. Mechelen is ook een erg kindvriendelijke stad: in de talrijke parken, Planckendael, het Speelgoedmuseum, De Nekker, … kunnen de kleine bengels zich uitleven. Maar dat is niet alles: in Mechelen beslissen kinderen via de Kinderraad mee over de toekomst van hun stad. Er is zelfs een kinderburgemeester! (meer info: www.mechelenkinderstad.be)

Nieuw: download hier de gps-tracks!

mechelenBOpenbaar vervoer

Het station van Mechelen is uitstekend bereikbaar, zowel met de trein als met de bus. Meer info: www.nmbs.be en www.delijn.be

Met het Weekendbiljet van NMBS geniet je tijdens het weekend een korting van 50% op je heen- en terugreis in 1ste of 2de klas. Maximaal 4 kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis mee per betalende volwassene. In het fietspunt zijn ookkinderfietsen verkrijgbaar (zie hieronder).

Fietspunt Mechelen

Neem minstens twee werkdagen op voorhand contact op met het fietspunt om je fiets te reserveren. Dat kan via e-mail of telefonisch. Ga je fietsen tijdens de week of op zaterdag? Dan kan je eenvoudig je fiets afhalen in het fietspunt (na afspraak). Een fiets huren kost 10€/dag en 5€ voor een halve dag (>3u). Het fietspunt beschikt ook over enkele kinderfietsen, kinderstoeltjes, ‘gekke fietsen’ en elektrische fietsen.

Fietspunt Mechelen: Koning Albertplein 2, 2800 Mechelen – tel. 015 21 27 04 of 0479 08 58 95 – fietspunt@atelier-mechelen.be

Openingsuren 2016: Het fietspunt Mechelen is alle werkdagen open van 7u tot 19u, behalve in de week van 18-22 juli (collectieve sluiting). Vanaf 21 mei tot en met 15 oktober kan er ook op zaterdag verhuurd worden tussen 9 en 17u, mits reservering twee werkdagen op voorhand, behalve op zaterdag 23 juli.

Aankoop brochure

De brochure is te koop in het fietspunt van Mechelen en kost 2€. Wie een huurfiets reserveert bij het fietspunt krijgt er een gratis brochure bovenop.

TreinTramBus-leden kunnen de brochure bestellen via www.treintrambus.be/leden (kostprijs: 2 euro + verzendingskosten).

De routes

Op de korte route (16 km) breng je eerst een bezoek aan het historische centrum van Mechelen, met als hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) de beroemde Romboutstoren. Vervolgens fiets je langs de Dijle en de Vrouwvliet (een zijriviertje van de Dijle) naar Domein Tivoli: een mooi park met onder andere een kasteel en een kinderboerderij. Daarna gaat het richting Nekkerspoel, waar je je dag kan afsluiten met een bezoek aan recreatiedomein De Nekker of aan het Speelgoedmuseum.

Bij de middellange route (32/20 km) fiets je richting Zemst, waar je een bezoek kan brengen aan Domein Hofstade en/of het interactieve museum Sportimonium. Langs rustige landelijke wegeltjes rijd je tot aan de Eglegemvijver in Hombeek. Van daar loopt de tocht een tijdje langs de Zenne en tenslotte bereik je het Vrijbroekpark, een provinciaal domein dat bekend staat voor z’n rozentuin: de ideale plek om nog even te verpozen voor je terugkeert naar het station.

Op de lange route (48/34,5 km) verkennen we het Rivierenland rond Mechelen. Aan het Zennegat stromen het kanaal Leuven-Dijle en de Zenne samen in de Dijle, die op haar beurt even verder aan het ‘Drie Rivierenpunt’ samenvloeit met de Nete om zo de Rupel te vormen. Daarna fiets je verder richting Sint-Katelijne-Waver. Blikvanger onderweg is de voormalige abdijsite Roosendael met gezellig fietscafé. Vervolgens gaat het door het bosrijke Bonheiden tot in Rijmenam, van waar je via een prachtig paadje langs de Dijle en het Mechels Broek terugkeert richting station.

Nieuw: Download hier de gps-tracks Groene Halte Fiets Mechelen

Dank u

Deze Groene Halte Fietsbrochure kwam tot stand dankzij de steun van de Nationale Loterij, NMBS, Toerisme Mechelen en ’t Atelier vzw.

Meer info:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *