Langs havens en heuvels

Brussel-Noord, Laken, Jette
Lengte van de wandeling (totaal): 18.6 km, je kan dit inkorten tot 14.3 km.
Lengte te voet: 10,4 km, je kan dit inkorten tot 7,8 km.

De wandeling Langs havens en heuvels loopt aan de oostelijke kant van het centrum. Na het vertrek in Brussel-Noord loopt de wandeling langs Thurn&taxis naar Koekelberg. Daar is er de keuze om een extra stukje te wandelen, of een alternatieve bus te nemen, om langs het scheutbos met de trein tot in de Dansaert wijk te reizen. Vandaar is er nog een korte wandeling door het bruisende centrum tot Brussel Centraal, het eindpunt van de wandeling.

Aan de westkant van Brussel zijn er enkele pareltjes te ontdekken. De wandeling voert je langs de volledig vernieuwde site van Thurn&taxis, naar de Basiliek van Koekelberg, die je natuurlijk ook kan bezoeken. Onderweg naar het scheutbos zijn er nog een aantal leuke minder bekende plaatsen om te bezoeken. Geen zin om heel dit stuk te wandelen, dan kan je met de bus 87 een stuk afsnijden en een ander deel van Brussel bekijken. Het laatste stukje van de wandeling Brengt je in de oude haven, in wat nu de bruisende dansaertwijk is. Vind je de sporen van de havenactiviteiten nog terug? Een kort wandelingtje verder kom je aan in Brussel-Centraal, het eindpunt van de wandeling.

Openbaar vervoer

Start- en aankomstplaats Brussel-Noord is een van de best bereikbare plaatsen in België en ook een van de drukste stations. Het werd onlangs opgefrist en blijft een ervaring om te gebruiken. Ook eindstation Brussel-Centraal is zeer goed verbonden met stations in Vlaanderen en Wallonië. Onderweg maak je ook gebruik van enkele tram- en buslijnen van de MIVB (of wandel je de hele route, als je een uitdaging zoekt). In Brussel zelf kan je gebruik maken van de BruPass. Met dit geïntegreerde ticket kan je zonder problemen de hele dag rondreizen op de voertuigen van de MIVB, NMBS, De Lijn en de TEC binnen Brussel. De wandeling blijft volledig binnen de brupass zone.

IMG_5376Voor meer informatie, raadpleeg de brochure of de routeplanner van de NMBS. Voor de Brupass vind je meer info  hier: Brupass & Brupass XL (stib-mivb.be)

 Praktische informatie

Opgelet: door aanpassingen aan het MIVB-net op 1 september 2021 is deze route niet meer zoals in de brochure beschreven. Via deze link kan je een inlegblad downloaden. Bij aankoop van een brochure ontvang je de nieuwe info en in de digitale versie is de aanpassing opgenomen.

Aankoop brochure

De brochure kan ook besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief, en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek. 

Je kan de brochures ook vinden in Brussel zelf in het Muntpunt (Munt 6, 1000 Brussel)

Via deze link kan je de digitale versie van de wandelingen bekijken. Tip: open de kaart op je smartphone, en met de locatie kan je zien hoe je de route volgt.

Aard van de route

De beschrijving vermeldt waar je moet op- en afstappen en hoe vaak de metro, tram of bus rijden en waar er horeca en rustplaatsen zijn.

Deze route is vanwege trappen en onverharde paden niet haalbaar voor minder- mobiele mensen, mensen met een kinderwagen, blinden of rolstoelgebruikers.

Informatie over het gebied

Deze wandelingen werden mogelijk gemaakt dankzij een projectsubsidie van Urban.Brussels

logo-urban_web

One thought to “Langs havens en heuvels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *