Zedelgem-Jabbeke: De ronde van Vloethemveld

De ronde van Vloethemveld

Lengte van de wandeling: 12 km – 14 km – 19 km 

De ronde van Vloethemveld is een unieke wandeling die Europese topnatuur combineert met open erfgoed. Het is een zeer gevarieerd gebied, met bossen, heidevelden, schrale graslanden en voedselarm water. Ook passeer je langs gerestaureerde barakken van het voormalige krijgsgevangenenkamp en het vroegere spoornetwerk van het Belgische leger. In het bos vind je onder andere wilgen, berken, zomereiken en ratelpopulieren. Het gebied staat ook bekend om zijn roofvogels. Met een beetje geduld en geluk kan een ree je pad kruisen. Het voormalige munitiedepot is een uniek heiderelict met Europese topnatuur! Onder andere de drie heidesoorten – struikheide, gewone dopheide en rode dopheide – zijn uitzonderlijk, evenals de vele zeldzame insecten, waaronder de dagvlinder het groentje, de heidesabelsprinkhaan en de smaragdlibel. Vanaf de Heidetoren en vanuit de waterhut heb je een uniek uitzicht op deze natuurschat.

Deze wandeling bestaat uit een ronde door het natuur- en erfgoedgebied Vloethemveld met drie verbindingen.

  • Vanuit Zedelgem-centrum (bushalte Dorp)
  • Vanaf treinhalte Zedelgem
  • Naar Jabbeke bushalte Museum Permeke

Opgelet, op zondag vertrekken de bussen uit Brugge pas na 11 uur!

Buslijn 72 Brugge (busperron C9) tot halte Zedelgem Dorp

Op werkdagen vertrek uit Brugge elk half uur van 6.12 tot 19.42 uur. Terugrit vanuit Zedelgem dorp elk halfuur van 6.01 ot 20.31 uur. Op zaterdag vertrek uit Brugge elk uur van 8.12 tot 19.12 uur. Terugrit vanuitZedelgem dorp elk uur vanaf 9.01 tot 20.01 uur. Op zon- en feestdagen vertrek uit Brugge elk uur van 11.12 tot 19.12 uur. Terugrit vanuit Zedelgem dorp elk uur van 12.02 tot 20.02 uur.

Buslijn 52 Brugge (busperron C7) tot halte Jabbeke Museum Permeke

Vertrek uit Brugge op werkdagen om 7.33 uur en dan elk halfuur van 8.18 tot 19.48 uur. Terugrit vanaf Jabbeke Museum  elk halfuur van 6.46 tot 19.46 uur.Op zaterdag uit Brugge elk halfuur vanaf 7.18 tot 18.48 uur. Terugrit vanaf Jabbeke Museum elk halfuur van 7.51 tot 19.51 uur. Op zon- en feestdagen vertrek uit Brugge om 11.18 , 13.18  en dan elk uur tot 18.18 uur. Terugrit vanaf Jabbeke Museum om 8.21, 10.21, 12.21, dan elk uur tot 17.21 uur en tenslotte om 19.21 uur.

Trein naar Zedelgem station

Op werkdagen is de eerste aankomst in Zedelgem vanuit Brugge om 6.05 uur, vanuit Kortrijk om 5.54 uur. Daarna stopt er elk halfuur een trein Brugge – Kortrijk (of verder). Laatste vertrekken zijn om 22.36 uur naar Brugge en 23.06 uur naar Kortrijk.

Op zaterdag, zon- en feestdagen is de eerste aankomst uit Brugge om 7.13 uur en uit Kortrijk om 6.46 uur. Daarna stopt er minstens elk uur een trein op het uur +05 tot 22.05 uur naar Brugge en op het uur +14 tot 22.14 uur naar Kortrijk.

Dienstregelingen en tarieven kunnen veranderen!

Controleer je geplande treinreis en de tarieven kort voor je wandeling. Vooral in de weekends worden treinen soms omgeleid of wordt de dienstregeling aangepast door spoorwerken.

Meer NMBS-info op 02/528.28.28 – www.nmbs.be de NMBS-app of via WhatsApp op 0492/88.00.00.

Meer informatie over De Lijn op tel. 070/220.200, www.delijn.be of in de app.

Praktische informatie

Aard van de route

Het grootste deel van de route loopt langs rustige wandel- of fietspaden en lokale wegen. De route is door onverharde paden, oneffenhden en klaphekjes ongeschikt voor rolstoelen en kinderwagens, behalve buggies. Trek bij regenweer gepast schoeisel aan, want de paden kunnen modderig en glibberig zijn. Let op bij het oversteken van drukke wegen en hou je aan de verkeersregels. Honden moeten aan de leiband

Meer info over de omgeving

www.vloethemveld.be

www.facebook.com/vloethemveld

www.natuurenbos.be

www.vlm.be

Aankoop wandelbrochure

De wandelbrochure ‘De ronde van Vloethemveld bevat een wandelkaart, een uitgebreide routebeschrijving en heel wat informatie over het openbaar vervoer, toerisme en recreatie langs de wandeling. 

De brochure kan besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek.

 

Veel wandelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *