Nieuws

Zedelgem-Jabbeke: De ronde van Vloethemveld

De ronde van Vloethemveld

Lengte van de wandeling: 12 km – 14 km – 19 km 

De ronde van Vloethemveld is een unieke wandeling die Europese topnatuur combineert met open erfgoed. Het is een zeer gevarieerd gebied, met bossen, heidevelden, schrale graslanden en voedselarm water. Ook passeer je langs gerestaureerde barakken van het voormalige krijgsgevangenenkamp en het vroegere spoornetwerk van het Belgische leger. In het bos vind je onder andere wilgen, berken, zomereiken en ratelpopulieren. Het gebied staat ook bekend om zijn roofvogels. Met een beetje geduld en geluk kan een ree je pad kruisen. Het voormalige munitiedepot is een uniek heiderelict met Europese topnatuur! Onder andere de drie heidesoorten – struikheide, gewone dopheide en rode dopheide – zijn uitzonderlijk, evenals de vele zeldzame insecten, waaronder de dagvlinder het groentje, de heidesabelsprinkhaan en de smaragdlibel. Vanaf de Heidetoren en vanuit de waterhut heb je een uniek uitzicht op deze natuurschat.

Deze wandeling bestaat uit een ronde door het natuur- en erfgoedgebied Vloethemveld met drie verbindingen.

  • Vanuit Zedelgem-centrum (bushalte Dorp)
  • Vanaf treinhalte Zedelgem
  • Naar Jabbeke bushalte Museum Permeke

Opgelet, op zondag vertrekken de bussen uit Brugge pas na 11 uur!

Buslijn 72 Brugge (busperron C9) tot halte Zedelgem Dorp

Op werkdagen vertrek uit Brugge elk half uur van 6.12 tot 19.42 uur. Terugrit vanuit Zedelgem dorp elk halfuur van 6.01 ot 20.31 uur. Op zaterdag vertrek uit Brugge elk uur van 8.12 tot 19.12 uur. Terugrit vanuitZedelgem dorp elk uur vanaf 9.01 tot 20.01 uur. Op zon- en feestdagen vertrek uit Brugge elk uur van 11.12 tot 19.12 uur. Terugrit vanuit Zedelgem dorp elk uur van 12.02 tot 20.02 uur.

Buslijn 52 Brugge (busperron C7) tot halte Jabbeke Museum Permeke

Vertrek uit Brugge op werkdagen om 7.33 uur en dan elk halfuur van 8.18 tot 19.48 uur. Terugrit vanaf Jabbeke Museum  elk halfuur van 6.46 tot 19.46 uur.Op zaterdag uit Brugge elk halfuur vanaf 7.18 tot 18.48 uur. Terugrit vanaf Jabbeke Museum elk halfuur van 7.51 tot 19.51 uur. Op zon- en feestdagen vertrek uit Brugge om 11.18 , 13.18  en dan elk uur tot 18.18 uur. Terugrit vanaf Jabbeke Museum om 8.21, 10.21, 12.21, dan elk uur tot 17.21 uur en tenslotte om 19.21 uur.

Trein naar Zedelgem station

Op werkdagen is de eerste aankomst in Zedelgem vanuit Brugge om 6.05 uur, vanuit Kortrijk om 5.54 uur. Daarna stopt er elk halfuur een trein Brugge – Kortrijk (of verder). Laatste vertrekken zijn om 22.36 uur naar Brugge en 23.06 uur naar Kortrijk.

Op zaterdag, zon- en feestdagen is de eerste aankomst uit Brugge om 7.13 uur en uit Kortrijk om 6.46 uur. Daarna stopt er minstens elk uur een trein op het uur +05 tot 22.05 uur naar Brugge en op het uur +14 tot 22.14 uur naar Kortrijk.

Dienstregelingen en tarieven kunnen veranderen!

Controleer je geplande treinreis en de tarieven kort voor je wandeling. Vooral in de weekends worden treinen soms omgeleid of wordt de dienstregeling aangepast door spoorwerken.

Meer NMBS-info op 02/528.28.28 – www.nmbs.be de NMBS-app of via WhatsApp op 0492/88.00.00.

Meer informatie over De Lijn op tel. 070/220.200, www.delijn.be of in de app.

Praktische informatie

Aard van de route

Het grootste deel van de route loopt langs rustige wandel- of fietspaden en lokale wegen. De route is door onverharde paden, oneffenhden en klaphekjes ongeschikt voor rolstoelen en kinderwagens, behalve buggies. Trek bij regenweer gepast schoeisel aan, want de paden kunnen modderig en glibberig zijn. Let op bij het oversteken van drukke wegen en hou je aan de verkeersregels. Honden moeten aan de leiband

Meer info over de omgeving

www.vloethemveld.be

www.facebook.com/vloethemveld

www.natuurenbos.be

www.vlm.be

Aankoop wandelbrochure

De wandelbrochure ‘De ronde van Vloethemveld bevat een wandelkaart, een uitgebreide routebeschrijving en heel wat informatie over het openbaar vervoer, toerisme en recreatie langs de wandeling. 

De brochure kan besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek.

 

Veel wandelplezier!

Vacature: Vrijwilliger Groene Halte Wandelingen – Natuurroutes Controleur en Fotograaf

Ben jij gepassioneerd door wandelen, natuurbescherming, fotografie en openbaar vervoer? Wil je je inzetten voor het bevorderen van duurzaam toerisme en het ontdekken van prachtige natuurlijke landschappen? Dan is deze vrijwilligerspositie bij TreinTramBus vzw iets voor jou!

Over TreinTramBus:

Word lid van TreinTramBus vzw, een gedreven organisatie die zich inzet voor reizigers en de verbetering van het openbaar vervoer. We doen dit door onze standpunten via de media kenbaar te maken en in gesprek te gaan met alle mogelijke stakeholders. Maar er is meer! Met ons project ‘Groene Halte wandelingen’ bieden we je via het openbaar vervoer een unieke kijk op de wereld. Stap op bij Groene Halte A, geniet van een betoverende wandeling en keer terug naar huis via Groene Halte B. Meer dan 65 van zulke avonturen over het hele land wachten op jou. Doe mee, stimuleer duurzame verplaatsingen, ontdek het landschap én ervaar het openbaar vervoer op een nieuwe manier. Als enige organisatie die het Groene Halte-label in België toekent en binnen dit project een vernieuwingsoperatie doorvoert, liggen er talloze mogelijkheden in het verschiet. Doe mee aan deze opwindende reis!

Functieomschrijving:

Als vrijwilliger binnen ons project Groene Halte Wandelingen ben je verantwoordelijk voor het controleren van de routes die in ons netwerk worden aangeboden. Je zult ook verantwoordelijk zijn voor het maken van natuurfoto’s. Je foto’s zullen worden gebruikt voor onze sociale mediakanalen, wandelgids en website om anderen te inspireren deze mooie plekken te bezoeken.

Verantwoordelijkheden:

  • Controleren van de wandelroutes en rapporteren van eventuele problemen of wijzigingen in de routes aan het team.
  • Het maken van mooie natuurfoto’s tijdens de wandelingen.
  • Selecteren en bewerken van de beste foto’s

Vereisten:

  • Sterke affiniteit met natuur, wandelen en openbaar vervoer
  • Ervaring met wandelen (20 km) en het volgen van routes.
  • Uitstekende fotografievaardigheden en toegang tot eigen camera-uitrusting.
  • Goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om informatie duidelijk te rapporteren.
  • Basiskennis van digitale beeldbewerking.
  • Beschikbaarheid om regelmatig wandelingen te maken en foto’s te nemen.

Wat bieden wij:

  • De mogelijkheid om bij te dragen aan duurzaam toerisme en natuurbescherming.
  • Naamsvermelding bij de foto’s en naamvermelding op de website
  • Toegang tot onze mooie routes
  • Ervaring opdoen in het veld van natuurfotografie en toerisme.
  • Flexibiliteit in het indelen van je wandel- en fotografiemomenten.
  • Samenwerking met een enthousiast en gepassioneerd team.

Wil jij je liefde voor de natuur combineren met wandelen, fotografie en openbaar vervoer? Solliciteer dan nu en help mee om anderen te inspireren om van de prachtige natuur te genieten! Stuur ons een mailtje met een korte motivatie en enkele recente foto’s naar yves.das@treintrambus.be en we nemen dan snel contact met je op.

Let op: Deze positie is vrijwillig en onbetaald. Onkostenvergoedingen voor het openbaar vervoer worden terugbetaald

Verken de natuur met de Grensleie-Wandeldag op 17 september: Ontdek de magie van Groene Halte Wandelingen!

Ben jij ook zo klaar voor een onvergetelijk avontuur in de verkwikkende buitenlucht? Heb je een hunkering naar de weelderige natuur en het gevoel van vrijheid dat alleen een wandeling kan bieden? Dan hebben we nieuws voor jou! Op 17 september komt de Groene Halte-wandeldag Grensleie eraan, een uniek evenement dat je de kans biedt om de adembenemende pracht van de natuur te verkennen en te genieten van een dag vol avontuur, openbaar vervoer en ontspanning. Een beter start van de week van de mobiliteit kan je je niet wensen.

Het betoverende concept van Groene Halte Wandelingen

In 2021 sloegen Toerisme Grensleie en TreinTramBus de handen ineen om het Wandelnet Groene Halte Grensleie te lanceren. We ontwikkelden 5 Groene Halte wandelingen en nog eens 30 mogelijke varianten. Deze hebben we gebundeld in een mooie brochure. Dit baanbrekende concept combineert moeiteloos wandelen en duurzaam reizen, waardoor je op een milieuvriendelijke en handige manier kunt genieten van de prachtige omgeving.

Groene Halte Wandeldag Grensleie: een dag vol ontdekkingen

Zet een grote cirkel om 17 september 2023 in je agenda, want dit is de dag waarop je jezelf onderdompelt in een onvergetelijk avontuur tijdens de Groene Halte Wandeldag Grensleie. Van 8:00 tot 18:00 uur kun je deelnemen aan een reeks fantastische wandelroutes die je meenemen langs de meest betoverende plekken in de cluster. Kortom geniet van al het moois dat de Grensleieregio te bieden heeft.

Waarom mag je dit niet missen?

De Grensleie Wandeldag gaat verder dan simpelweg wandelen. Het is een gelegenheid om eens te testen of wandelen met het openbaar vervoer je aanspreekt. Het is ook een kans om de Grensleieregio te ontdekken en om nieuwe vrienden te maken, samen memorabele momenten te creëren en je liefde voor wandelen te delen. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een plezierige dag buiten, dit evenement heeft voor elk wat wils.

Hoe doe je mee?

Deelnemen kan door je in te schrijven via de link onderaan dit artikel. Waar wacht je nog op? Grijp deze kans om te genieten van een dag vol natuur, avontuur en gezelligheid tijdens de Grensleie Wandeldag op 17 september. Meld je vandaag nog aan, roep je vrienden en familie bijeen en maak je klaar voor een dag vol herinneringen. Samen ontdekken we de schatten van de Grensleie-regio, en we hopen je te verwelkomen op 17 september!

 

  • Schrijf je hier in voor de Groene Halte Wandeldag Grensleie
  • Wil je deze route op een ander moment doen? Bestel dan hier de mooie brochure.

 

Waarom de zomer het ideale moment is om een Groene Halte Wandeling met je gezin uit te testen

Het is zomer, en dat betekent dat het tijd is om te genieten van de prachtige natuur om ons heen. Een geweldige manier om dit te doen is door een Groene Halte Wandeling te maken met je gezin. Deze unieke wandelroutes combineren het beste van twee werelden: de rust en schoonheid van de natuur en een duurzame rit met het openbaar vervoer. In deze blogpost zal je ontdekken waarom de zomer het ideale seizoen is om een Groene Halte Wandeling uit te testen met je gezin.

Schitterend weer en bloeiende natuur:

Een van de meest voor de hand liggende redenen waarom de zomer ideaal is voor een Groene Halte Wandeling, is het schitterende weer en de bloeiende natuur. De zon schijnt, de lucht is helder en de temperaturen zijn aangenaam. Dit creëert de perfecte setting voor een ontspannen wandeling door groene bossen, langs kabbelende beekjes en over kleurrijke velden. De zomer brengt een overvloed aan prachtige bloemen, vlinders en vogels met zich mee, waardoor je gezin kan genieten van de natuurlijke pracht om hen heen.

Langere dagen en meer tijd samen:

In de zomer genieten we van langere dagen, wat betekent dat je meer tijd hebt om samen met je gezin van een Groene Halte Wandeling te genieten. Je kunt vroeg in de ochtend vertrekken en de hele dag doorbrengen met wandelen, picknicken en de natuur verkennen. De lange zomeravonden bieden ook de mogelijkheid om na de wandeling samen te genieten van een gezellige barbecue of kampvuur. Het is een geweldige manier om quality time door te brengen met je dierbaren, weg van de dagelijkse drukte.

Variatie in routes en bestemmingen:

Groene Halte Wandelingen bieden een breed scala aan routes en bestemmingen om uit te kiezen. Of je nu houdt van wandelen langs de kust, door uitgestrekte bossen of door pittoreske dorpjes, er is altijd wel een route die aan jouw voorkeuren voldoet. Bovendien reis je met behulp van het openbaar vervoer, waardoor geen parking hoeft te zoeken. De zomer is het perfecte moment om ons aanbod aan routes te verkennen en je gezin onder te dompelen in de schoonheid van de natuur.

Avontuurlijk voor kinderen:

Een Groene Halte Wandeling is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Het is een avontuurlijke ervaring die kinderen de kans geeft om meer te leren over de natuur. Ze kunnen kleine beestjes observeren, sporen van wilde dieren ontdekken of zich een ridder of prinses wanen in een kasteel. Bovendien geeft het openbaar vervoer gedeelte van de wandeling kinderen de mogelijkheid om meer te leren over duurzaam reizen.

Conclusie:

De zomer is een ideaal moment om een Groene Halte Wandeling uit te testen met je gezin. Met schitterend weer, bloeiende natuur, langere dagen en meer tijd samen, biedt de zomer de perfecte omstandigheden om van deze unieke wandelervaring te genieten. Daarnaast zorgt de variatie in routes en bestemmingen ervoor dat er voor elk gezin iets te ontdekken valt. Dus waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak in en ga op avontuur met je gezin tijdens een Groene Halte Wandeling deze zomer!

Ontdek hier onze wandelingen

Hoeveel water moet je drinken tijdens een warme wandeling?

Het is een prachtige dag en je hebt besloten om te genieten van de natuur door een groene halte wandeling te maken. Maar met de warme temperaturen in het vooruitzicht, is het essentieel om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. In deze blogpost ontdek je hoeveel water je het best kunt drinken tijdens zo’n wandeling op een warme dag, zodat je optimaal van je avontuur kunt genieten.

  1. Ken de basisprincipes van hydratatie: Hydratatie is van cruciaal belang voor het behoud van een goede gezondheid en het goed functioneren van ons lichaam. Tijdens fysieke activiteiten, zoals wandelen, verliezen we water door transpiratie, en daarom is het belangrijk om deze verloren vloeistoffen aan te vullen. De algemene richtlijn is om dagelijks minimaal 2 liter water te drinken, maar tijdens een wandeling in warm weer moet je mogelijk meer drinken om gehydrateerd te blijven.
  2. Bepaal je vochtbehoeften: De hoeveelheid water die je tijdens de wandeling moet drinken, hangt af van verschillende factoren, waaronder de temperatuur, je lichaamsgewicht, je inspanningsniveau en je individuele behoeften. Als richtlijn kun je de volgende formule gebruiken: drink 30-60 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht vóór de wandeling. Bijvoorbeeld, als je 70 kilogram weegt, zou je 2100-4200 milliliter (2,1-4,2 liter) water moeten drinken vóór de wandeling.
  3. Verdeel je waterinname: Om te voorkomen dat je gedehydrateerd raakt tijdens de wandeling, is het raadzaam om je waterinname gelijkmatig over de duur van de activiteit te verdelen. Neem een drinkfles of een hydratatiesysteem mee en neem regelmatig kleine slokjes water. Wacht niet tot je dorst hebt, want dit is een teken dat je lichaam al vocht verliest. Drink elke 15-20 minuten een paar slokjes om gehydrateerd te blijven.
  4. Let op tekenen van uitdroging: Tijdens een wandeling in warm weer is het belangrijk om de tekenen van uitdroging in de gaten te houden. Symptomen zoals dorst, vermoeidheid, duizeligheid, donkere urine en een droge mond zijn indicatoren dat je lichaam vocht nodig heeft. Als je deze symptomen opmerkt, stop dan even om te rusten en drink water om gehydrateerd te blijven.
  5. Overweeg elektrolyten: Naast water verlies je tijdens het zweten ook elektrolyten, zoals natrium, kalium en magnesium. Deze mineralen zijn essentieel voor een goede werking van je lichaam. Als je een intensieve of langdurige wandeling maakt, overweeg dan het gebruik van elektrolytendranken of voeg een snufje zout toe aan je waterfles om de elektrolytenbalans aan te vullen.
  6. Luister naar je lichaam: Ieder individu is uniek, dus het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je waterinname aan te passen op basis van je behoeften. Als je merkt dat je veel zweet of als de temperaturen extreem hoog zijn, overweeg dan om iets meer water te drinken dan de aanbevolen hoeveelheid. Het doel is om jezelf comfortabel en gehydrateerd te houden tijdens de wandeling.
  7. Bereid je voor en wees voorzichtig: Naast voldoende water drinken, zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen uitdroging en oververhitting. Draag lichte en ademende kleding, bescherm jezelf tegen direct zonlicht met een hoed en zonnebrandcrème, en plan je wandeling op de koelere momenten van de dag, zoals vroeg in de ochtend of laat in de middag. Vergeet ook niet om wat snacks mee te nemen die rijk zijn aan water, zoals watermeloen of komkommer, om je hydratatie verder te ondersteunen.

Conclusie:

Tijdens een groene halte wandeling op een warme dag is voldoende water drinken van essentieel belang. Hoewel de exacte hoeveelheid water die je nodig hebt kan variëren, is het raadzaam om vóór de wandeling 30-60 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht te drinken en regelmatig kleine slokjes water te nemen tijdens de activiteit. Blijf alert op tekenen van uitdroging en pas je waterinname aan op basis van je eigen behoeften. Door goed gehydrateerd te blijven, kun je volop genieten van je wandeling en de prachtige natuur om je heen. Vergeet niet om ook andere voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen de hitte en het risico op uitdroging te minimaliseren. Veel plezier en blijf veilig tijdens je avontuur!

Inspiratie nodig voor een route? check onze wandelingen

 

Uitdaging: 20 km wandelen in 4 weken

Zoals je misschien al ontdekt hebt bevatten Groene Halte wandelingen vaak kortere en langere trajecten. Kies jij vaak voor het kortste traject?  Lees dan zeker verder. 

Want we willen je met dit trainingsschema in 4 weken op weg helpen om 20 km te wandelen. Want wandelen is naast een toffe uitdaging om fit blijven ook een goeie manier om de natuur in combinatie met het openbaar vervoer te ontdekken. Met dit schema zul je geleidelijk aan opbouwen naar langere afstanden en je uithoudingsvermogen vergroten.

Week 1 is bedoeld om rustig te beginnen en je lichaam te laten wennen aan de inspanning van het wandelen. Op dag 1 en 5 wandel je 5 km en op dag 3 wandel je 7 km. De rustdagen tussendoor zijn belangrijk om je lichaam te laten herstellen en de kans op blessures te verminderen. Op dag 7 staat er een langere wandeling van 10 km op het programma.

In week 2 zul je al iets verder wandelen dan in de eerste week. Op dag 3 en 7 staan er al 8 en 12 km op het programma. Houd er rekening mee dat dit al meer inspanning vraagt van je lichaam, dus blijf luisteren naar je lichaam en neem voldoende rust wanneer nodig.

In week 3 zul je opnieuw een stapje verder zetten. Op dag 3 staat er nu 10 km op het programma en op dag 7 zelfs 16 km. Dit zijn al mooie afstanden om te wandelen en je zult merken dat je lichaam zich steeds beter aanpast aan de inspanning.

Week 4 is de laatste week van het schema en de afstanden die je hier wandelt zijn al behoorlijk uitdagend. Op dag 3 en 5 staan er 12 en 8 km op het programma en op dag 7 is het tijd voor de grote uitdaging: 20 km wandelen! Als je je goed aan het schema hebt gehouden en jezelf voldoende rust hebt gegeven, moet dit zeker haalbaar zijn.

Vergeet niet om tijdens het wandelen comfortabele schoenen te dragen en voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. Daarnaast is het belangrijk om voor en na het wandelen te stretchen om blessures te voorkomen.

Met dit trainingsschema ben je op weg naar 20 km wandelen in slechts 4 weken tijd:

Week 1:

  • Dag 1: 5 km wandelen
  • Dag 2: Rustdag
  • Dag 3: 7 km wandelen
  • Dag 4: Rustdag
  • Dag 5: 5 km wandelen
  • Dag 6: Rustdag
  • Dag 7: 10 km wandelen

Week 2:

  • Dag 1: 5 km wandelen
  • Dag 2: Rustdag
  • Dag 3: 8 km wandelen
  • Dag 4: Rustdag
  • Dag 5: 5 km wandelen
  • Dag 6: Rustdag
  • Dag 7: 12 km wandelen

Week 3:

  • Dag 1: 6 km wandelen
  • Dag 2: Rustdag
  • Dag 3: 10 km wandelen
  • Dag 4: Rustdag
  • Dag 5: 6 km wandelen
  • Dag 6: Rustdag
  • Dag 7: 16 km wandelen

Week 4:

  • Dag 1: 8 km wandelen
  • Dag 2: Rustdag
  • Dag 3: 12 km wandelen
  • Dag 4: Rustdag
  • Dag 5: 8 km wandelen
  • Dag 6: Rustdag
  • Dag 7: 20 km wandelen 

Lijkt je dit schema te zwaar? Wandel dan minimum 3 keer per week en verleng je route iedere week met 10 %. Zo zal je ook je doel van 20 km halen.

Inspiratie nodig voor routes? Kijk dan hier

30 dagen minder wagen 2023

Groene Halte, TreinTrambus en andere verenigingen trappen voor het 2de jaar de campagne 30 dagen minder wagen af. Samen met het Netwerk Duurzame Mobiliteit dagen we je uit om de hele maand juni zo weinig mogelijk met de auto te rijden. Alleen maar voordelen! Je bent meer buiten, je ontmoet meer mensen en je spaart er heel wat mee uit. Samen gaan we voor 350.000 autokilometers minder. Ga jij de uitdaging aan?

Schrijf je nu in. Alleen of met vrienden, je kookclub, je collega’s of je straat. Wij helpen je op weg met alle tips en informatie die je nodig hebt.

Ga op avontuur!

Ga jij graag wandelen en neem je daarvoor regelmatig de wagen? Dankzij Groene Halte is dat niet nodig. Met 68 wandelingen langs de mooiste plekjes in België, die aansluiten op het openbaar vervoer, help je de natuur.

Juni is het ideale moment om het eens te proberen. De bomen en planten tonen zich van hun mooiste kant en de dieren zijn druk in de weer. Wist je dat je ook meer beleeft als je wandelt met het openbaar vervoer? In onderstaande video leggen we je uit hoe dat komt.

 

Nieuw Groene Halte op komst!

We kondigen met trots aan dat er een nieuwe route in de steigers staat. We werken momenteel samen met de gemeentes Zedelgem, Jabbeke, Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij een splinternieuwe route uit in en rond natuurgebied Vloethemveld. Iets om naar uit te kijken dus!

 

Over natte banken en fiets- en wandelbeurs

Als je enkele kilometers in de benen hebt wil je altijd even pauzeren op een bankje. Vaak is dat nat en koud. Om je wandelcomfort te verhogen bieden we nu een zitpad aan! Het weegt bijna niets en kan dus gemakkelijk mee in je rugzak. Superhandig!

Zou je er zo eentje willen? Kom dan op 18 en 19 februari naar onze stand op de Fiets- en wandelbeurs en word lid van TreinTramBus. TreinTramBus is dé beweging voor een beter openbaar vervoer en initiatiefnemer van Groene Halte. Hoe meer leden zich aansluiten, hoe krachtiger we kunnen laten horen dat het openbaar vervoer beter moet. Twijfel daarom niet want je slaat hiermee twee vliegen in één klap!

Waarom zou je naar de fiets- en wandelbeurs komen? Je kan er komen grasduinen in onze brochures, maar ook onze vrijwilligers zijn van de partij. Je kan ze alles vragen over Groene Halte en TreinTramBus! Hopelijk tot dan!
 

  • Wanneer? 18-19 Februari, Flanders Expo Gent 
  • Stand: 1.C.30g

Schulen-Diest: Dwars door de Demerdelta

Lengte van de wandeling: 14,5-16km

Deze wandeling loopt vanaf het station in Schulen door het Schulensbroek, Halensbroek en Webbekomsbroek naar Diest. Op het einde kan je in Diest kiezen voor de hoofdroute via de Zwarte Beek (14,5 km) en de stadswallen ofwel een variante via Webbekom en het historische centrum (16 km).

Station Schulen

De brochure kan besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek.

Openbaar vervoer

Heenrit met openbaar vervoer naar het vertrekpunt Schulen station

De stoptrein Leuven – Diest – Hasselt bedient elk uur Schulen.

Op werkdagen is de eerste aankomst in Schulen vanuit Leuven/Diest om 6.54 u., vanuit Hasselt om 6.05 u. Op weekend- en feestdagen is de eerste aankomst uit Leuven om 7.30 u. en uit Hasselt om 6.46 u.

Langs het station van Schulen passeren enkele lokale en schoolbuslijnen.

Terugrit vanuit het eindpunt Diest naar Schulen

Met de trein kan je van Diest terug naar station Schulen elk uur op werkdagen tot 23.47 u. en op weekend- en feestdagen elk uur tot 23.06 u.

IC-verbindingen vanuit Diest naar de grote stations

In Diest stoppen IC-treinen naar Brussel, Antwerpen, Leuven, Hasselt, enz. 

Dienstregelingen en tarieven kunnen veranderen!

Controleer je geplande treinreis en de tarieven kort voor je wandeling. Vooral in de weekends worden treinen soms omgeleid of wordt de dienstregeling aangepast door spoorwerken. 

Meer NMBS-info op 02/528.28.28 – www.nmbs.be de NMBS-app of via WhatsApp op 0492/88.00.00.

Meer informatie over De Lijn op tel. 070/220.200, www.delijn.be of in de app.

Nuttige adressen

Bezoekerscentrum Schulensmeer
013/ 55 63 81 –  info@schulensmeer.be – www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/schulensmeer-lummen

Bezoekerscentrum Webbekomsbroek

013/35 86 58 – webbekomsbroek@vlaamsbrabant.be

https://www.vlaamsbrabant.be/nl/vrije-tijd-en-toerisme/provinciedomein-halve-maan-diest/natuur-en-milieueducatie-nme-diest-webbekoms-broek

Toerisme stad Diest

Koning Albertstraat 16a 3290 Diest – 013/35 32 74 – visit@diest.be – www.visitdiest.be

Het infokantoor is van dinsdag tot en met zondag open tussen 10 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur. Maandag gesloten. Van 1 oktober tot 31 maart ook op zon- en feestdagen gesloten.

Agentschap Natuur en Bos

Natuur en Bos koestert, beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

02/553 81 02 – natuurenbos@vlaanderen.be – www.natuurenbos.be

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Deze vereniging neemt tal van initiatieven om de natuur en het landschap van Limburgs Haspengouw te behouden, te herstellen en beter toegankelijk te maken. Dit in nauwe samenwerking met overheden, andere organisaties en de gebruikers van de open ruimte. Zo blijft de unieke kwaliteit van het Haspengouwse cultuurlandschap bewaard en creëren we een aangename leefomgeving.

Daaleindestraat 2 3720 Kortessem – 011/31 38 98 – info@rlhv.be – www.rlhv.be –

Natuurpunt vzw

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die met honderden lokale afdelingen zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. 

Coxiestraat 11 2800 Mechelen – 015/29 72 20 – www.natuurpunt.be

Horeca en rusten onderweg 

Mogelijkheden tot eten en/of drinken staan aangeduid op de routekaart en in de beschrijving, net als rustbanken.

Toegankelijkheid van de routes

Het grootste deel van de route loopt langs rustige wandel- of fietspaden en lokale wegen. 

De route is door onverharde paden, oneffenheden en klaphekjes ongeschikt voor rolstoelen en kinderwagens, behalve lichte buggy’s. 

Trek stevig en waterdicht schoeisel aan, want de paden kunnen modderig en glad zijn. 

Let op bij het oversteken van drukke wegen en hou je aan de verkeersregels.

Honden moeten altijd aan de leiband.

Praktische informatie

OPGELET! Na langdurige of hevige regenperiodes kunnen de broeken onder water lopen en is de wandeling ONMOGELIJK.

Kijk op de website www.vmm.be voor meer informatie over de waterstanden.

Vervoerbewijs NMBS

Koop je ticket in het station (loket of automaat), via de NMBS-app of vooraf via www.nmbs.be. Enkel indien er geen loketten (open) zijn of de automaten buiten gebruik, kan je een ticket op de trein kopen. Zoniet zal de treinbegeleider je een toeslag aanrekenen. 

Tot 4 kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee met een betalende reiziger.

Veel wandelplezier!

Opening Groene-Haltewandeling Schulen-Diest: Dwars door de Demerdelta

Op zaterdag 12 november wordt de gloednieuwe Groene-Haltewandeling feestelijk ingehuldigd. De wandeling is goed voor 16 km wandelplezier en brengt je langs de mooiste plekjes van de Demerdelta.

Op zaterdag 12 november 2022 om 10u30 is het station van Schulen the place to be voor de fervente wandelaar. TreinTramBus ontwikkelde de voorbije maanden samen met Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Natuurpunt een gloednieuwe Groene-Haltewandeling. De tocht begint aan het treinstation van Schulen en wandel je af naar het treinstation van Diest. Daar kan je met de trein weer verder of terug naar je startpunt in Schulen reizen. De Groene-Haltewandeling is een bijkomende toeristische attractie waarmee het Europese Life Delta-project uitpakt en waarbij ook de lokale middenstand niet vergeten wordt.

De volledige wandeling is beschreven in een uitgebreide wandelbrochure. Je vindt er informatie over de wandelroute, mogelijke inkortingen, openbaar vervoer en verschillende points of interest waarlangs de route je brengt. De wandelroute is 16 km lang en kan ingekort worden naar 14,5 km. Op het openingsevenement op 12 november zijn de brochures gratis te verkrijgen. Nadien zijn de brochures te bestellen via de website van TreinTramBus.

Iedereen is van harte welkom op zaterdag 12 november 2022 om 10u30 aan het station van Schulen. De wandeling wordt feestelijk geopend in het bijzijn van het stadsbestuur en TreinTramBus. Nadien kan ieder die wil de wandeling inwandelen.