In 2004 startte TreinTramBus (toen nog de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers) met het concept Groene Halte. Het idee is eenvoudig: je reist met het openbaar vervoer naar Groene Halte A, waar een mooie wandeling vertrekt. Op het eindpunt van de wandeling stap je aan Groene Halte B terug op het openbaar vervoer. Beide haltes worden aangeduid als ‘Groene Halte’. De wandelingen wijken dus af van de typische luswandelingen waarbij de auto vaak als voor- en natransportmiddel wordt gebruikt. Het Groene Halteproject wil dan ook de rol van het openbaar vervoer in de recreatieve verplaatsingen stimuleren.
De eerste Groene Haltewandeling is die in het natuurgebied de Uitkerkse Polder in Blankenberge. Na dit succesvolle proefproject ontstond in 2006 in elke Vlaamse provincie een Groene Haltewandeling. Intussen staat de teller al op 67 wandelingen!
Groene Halte-label
Groene Haltewandelingen moeten aan een aantal normen voldoen:
- de wandelafstand ligt meestal tussen 7 en 15 km (verkortingsmogelijkheden kunnen aangegeven worden)
- de wandelroute is een lijnwandeling (GEEN luswandeling!): begin- en eindhalte zijn verschillend
- de bus, tram of trein die stopt bij een Groene Halte heeft een minimale frequentie van 1 per uur (in sommige gevallen 1 per twee uur in het weekend of op feest- en vakantiedagen)
- van elke Groene Halteroute wordt een kwalitatieve brochure uitgegeven, met daarin een beschrijving van de route zowel in woord als in beeld, achtergrondinformatie over de streek, aanwezigheid van horeca, nuttige telefoonnummers, …
- de Groene Halte-informatie wordt aan de openbaar vervoerhaltes aangebracht.
Je beleeft meer als je wandelt met het openbaar vervoer
Wat is het verschil tussen een klassieke luswandeling en een Groene Haltewandeling? Het verschil zit in de beleving. Luswandelingen vinden plaats in een gebied van ongeveer 5 km, waarbij je altijd terug moet wandelen naar je wagen. Met een Groene Halte wandeling moet dat niet want je wandelt van halte A naar halte B. Daardoor verken je een groter gebied. Zo zie je meer afwisseling in het landschap en de natuur, kom je meer en andere soorten dieren, planten en bomen tegen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan deze video.
Groene Halte Nederland
Voor het project Groene Halte in Vlaanderen inspireerde TreinTramBus zich op de Groene Haltewandelingen in de Veluwe in Nederland (provincie Gelderland).
Voor België is TreinTramBus de enige instantie die het Groene Haltelabel kan toekennen.
Milieu en natuur centraal
Groene Haltewandelingen leiden je langs de mooiste natuurplekjes in Vlaanderen. Daarenboven verplaats je je op milieuvriendelijke wijze: wandelen in combinatie met openbaar vervoer. Op milieuvlak vormt openbaar vervoer een uitstekend alternatief voor de wagen. Een bus, tram of trein vervoert vele passagiers tegelijk en stoot per persoon minder uitlaatgassen uit. Groene Halte is dus niet enkel gezond voor jezelf, maar ook voor het milieu!