Ourthe en Aisne

Gemeente Hotton, Durbuy en Erezée
Fietslussen: 26,0 – 27,1 – 27,2 km
Wandelingen: 18,3 – 21,9 km

Deze Groene Haltewandeling loopt door het zacht glooiende landschap van de Famenne en volgt deels de oevers van de Ourthe en de Aisne. Voor het eerst kan je ook een Groene Halte met de fiets afleggen. Fietsen kan in lusvorm vanuit de stations Melreux-Hotton en Barvaux. De wandeling en één van de fietslussen passeren ook door het historische stadje Durbuy. Onderweg geniet je van de rust van de natuur en vergezichten op de Famenne.

OurtheAisne_HPOpgelet: wijziging route!
Ter hoogte van de Rochers de Glawan, is het eerste wandelpad om ecologische redenen, afgesloten. Neem het pad links, van de picknick tafel, die is inderdaad steil en glad, bij een kruispunt volg de pijlen van GR 57 tot aan het station van Bomal.

Openbaar vervoer

Het vertrekpunt voor de wandelaars is steeds het station van Melreux-Hotton. De fietslussen starten ofwel in Melreux-Hotton of in Barvaux. Beide vertrekpunten hebben hetzelfde treinaanbod:

  • Op weekdagen elk uur een L-trein Luik-Paleis – Luik-Guillemins – Bomal – Barvaux – Melreux-Hotton – Marloie – Jemelle.
  • Op zaterdag, zon- en feestdagen rijdt deze trein om de twee uur. Tip: kom je uit de richting Brussel, dan kan je afwisselend via Luik en via Marloie naar je vertrekpunt reizen.
  • In Luik-Guillemins en Marloie zijn er aansluitingen van en naar de rest van het land.

Terugkeren doe je vanuit de stations van Melreux-Hotton, Barvaux of Bomal, naargelang van de gekozen optie. De eindstations worden bediend door dezelfde treinen als de vertrekstations.

Voor meer informatie, raadpleeg de brochure of de routeplanner van NMBS en TEC.

Praktische informatie

Fietsverhuur
Aan het startpunt van elke fietslus kan je terecht voor een huurfiets:

  • Melreux-Hotton: Royal Syndicat d’Initiative de Hotton, tel. 084 46 61 22, info@si-hotton.be (25 euro voor een halve dag, 35 euro voor een hele dag)
  • Barvaux: Syndicat d’Initiative de Barvaux, tel. 086 21 11 65, rsi.barvaux@skynet.be (25 euro voor een halve dag, 37 euro voor een hele dag)

Aankoop brochure
De wandelbrochure Ourthe en Aisne bevat een wandelkaart, een uitgebreide routebeschrijving en heel wat informatie over openbaar vervoer, toerisme en recreatie. De brochure is te koop in de stations van Liege-Guillemins en Marloie, bij een aantal toeristische diensten en in het Maison du TEC van Libramont. Van deze wandelbrochure bestaat ook een Franstalige versie: Ourthe et Aisne. Kostprijs: 1,5 euro

De brochure kan ook besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief, en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek.

Aard van de route
Door de hoogteverschillen en een aantal onverharde trajecten zijn de wandelingen niet toegankelijk voor rolstoelen. Lichte kinderwagens kunnen mee op de middellange variant. Van de beide fietslussen vergt die uit Melreux-Hotton de minste fysieke conditie. De fietslus vanuit Barvaux is weliswaar ongeveer even lang, maar er komen meer hellingen in voor.

Informatie over het gebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *