Sambervallei – Abdij van Aulne

Gemeente Thuin, Montigny-le-Tilleul, Fontaine-l’Evêque
Korte variant: 6,4 km
Middellange varianten: 10,7 en 12,8 km
Lange variant: 17,1 km

De Sambervallei is een groen lint door een golvend landschap. Van op het jaagpad langs de Samber ontdek je weiden, bossen, beken en een 750 ha groot woud. Het gebied tussen Binche, Ham-sur-Heure en de Franse grens wordt “La Thudinie” genoemd, afgeleid van de naam van het stadje Thuin. Naast Thuin zelf zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten: zo is er de Abdij van Aulne, waar de Groene Haltewandeling passeert.

ThuinOpenbaar vervoer

Thuin is vertrekpunt voor de varianten van 10,7 en 17,1 km. In Thuin stopt de L-trein Charleroi-Sud – Erquelines elk uur (weekend om de twee uur). Daarnaast is er buslijn 91 Montigny-le-Tilleul – Gozée – Thuin – Anderlues – Piéton – Chapelle-lez-Herlaimont.

Gozée, bushalte “Bout-la-Haut” is vertrekpunt voor de varianten van 6,4 en 12,8 km. In het station Marchienne-au-Pont stopt elk uur een IC-trein Antwerpen – Brussel – Charleroi. Daar neem je buslijn 75 (Goutroux – Gozée – Thuillies). De bus rijdt elk uur, ook op zaterdag en zondag. Daarnaast komen ook buslijnen 91 en 109a aan de vertrekhalte.

Landelies is eindpunt van de varianten van 6,4 en 10,7 km. Je kan er elk uur met de trein naar Charleroi-Sud (in het weekend om de twee uur), waar aansluitingen bestaan in alle richtingen.

Fontaine-l’Evêque is eindpunt van de varianten van 12,8 en 17,1 km. Je kan er om de 15 minuten (weekend om de 30 minuten) per metro naar het station Charleroi-Sud.

Voor meer informatie, raadpleeg de brochure of de routeplanner van NMBS en TEC.

Praktische informatie

Aankoop brochure
De wandelbrochure Sambervallei – Abdij van Aulne bevat een wandelkaart, een uitgebreide routebeschrijving en heel wat informatie over openbaar vervoer, toerisme en recreatie. De brochure is te koop in het station van Charleroi-Sud. Van deze wandelbrochure bestaat ook een Franstalige versie: Vallée de la Sambre – Abbaye d’Aulne. Kostprijs: 1,5 euro

De brochure kan ook besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief, en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek.

Aard van de route
Op deze wandeling wisselen onverharde en verharde wegen elkaar af. Sommige paadjes kunnen er bij regenweer nogal modderig bijliggen, andere zijn steil en smal. De wandeling is dan ook niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of kinderwagens. De kortste variant (Gozée – Landelies) is wel geschikt voor mensen met (kleine) kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *