Stationsstapper Essen – Heide

Gemeente Essen en Kalmthout
Lengte van de wandeling: 15 km
Verkortingsmogelijkheid 11,5 km

De Kalmthoutse heide is een eeuwenoud cultuurlandschap, dat is ontstaan door begrazing. Ook nu nog kan je er kuddes schapen tegenkomen. Je vindt er zandvlakten, duinen en de typische heidevegetatie. En er is in elk seizoen iets anders te beleven: een ijzige toendra onder een dun sneeuwlaagje in de winter, de heerlijkheid van geuren en kleuren in de lente en de herfst of een romantisch moment op een zomeravond. Voor en na de heide kan je genieten van enkele mooie bosgebieden.

EssenHeideOpenbaar vervoer

De stations Essen en Heide zijn bereikbaar met volgende treinen:

  • L-trein Antwerpen-Centraal – Heide – Essen – Roosendaal: minstens één keer per uur, ook op zaterdag en zondag
  • IC-trein Charleroi – Brussel – Antwerpen-Centraal – Heide – Essen: rijdt van maandag tot vrijdag (niet op zaterdag, zon- en feestdagen).

Kies je voor de verkorte variant, dan neem je de trein in/naar Wildert. De L-trein Antwerpen-Centraal – Heide – Essen – Roosendaal stopt minstens één keer per uur, ook op zaterdag en zondag in Wildert.

Voor meer informatie, raadpleeg de wandelgids of de routeplanner van De Lijn en de NMBS.

Praktische informatie

Aankoop wandelgids
Deze wandeling is samen met zeven andere wandelingen gebundeld in de Stationsstapper. Voor elke wandeling bevat de Stationsstapper een routebeschrijving, gedetailleerde kaartjes en heel wat informatie over openbaar vervoer, horeca en toeristische wetenswaardigheden.

De Stationsstapper kan besteld worden via de website van TreinTramBus (12,50 euro inclusief verzendingskosten).

Aard van de route
De wandeling maakt gebruik van bestaande Grote Routepaden. Het traject is bewegwijzerd met wit-rode markeringen. Het is niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens.

Opgelet! In het heidegebied zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *