Stationsstapper Sint-Maria-Lierde – Munkzwalm

Gemeente Lierde, Brakel, Zottegem en Zwalm
Lengte van de wandeling: 18,4 km
Verkortingsmogelijkheden: 6,3 en 12,1 km

De wandeling brengt je in een erg gevarieerd landschap in de Vlaamse Ardennen. Weidse vergezichten wisselen af met bossen en riviervalleien. Het aandeel ‘trage’ wegen zonder autoverkeer is groot. Regelmatig loop je langs de Zwalm, eerst langs de smalle bovenloop, op het einde langs de bredere Zwalm in Munkzwalm, bekend voor zijn Zwalmmolens. Een deel van de Zwalmvallei wordt dan ook ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Onderweg passeer je Sint-Goriks-Oudenhove dat je vanuit de hoogte benadert.

LierdeMunkzwalmOpenbaar vervoer

Munkzwalm ligt langs de spoorlijn Brussel – Zottegem – Kortrijk. Er stopt alle dagen minstens één trein per uur in elke richting:

Station Lierde ligt op de spoorlijn Gent – Zottegem – Geraardsbergen. Er stopt elk uur een stoptrein in beide richtingen, ook in het weekend. In Zottegem zijn er aansluitingen van en naar Brussel en Kortrijk. In Gent zijn er aansluitingen in alle richtingen.

Kies je voor een verkorte variant, dan begint/eindigt je wandeling aan het kasteel van Lillare in Sint-Maria-Oudenhove. Dit punt wordt bediend door buslijn 21 Zottegem – Erwetegem – Brakel – Ronse. Op weekdagen wordt deze occasioneel aangevuld met de lijnen 22, 23, 24 en 25, varianten op lijn 21. Buslijn 21 rijdt minstens één keer per uur op het traject Zottegem – Brakel, ook op zaterdag en zondag.

Voor meer informatie, raadpleeg de wandelgids of de routeplanner van De Lijn en de NMBS.

Praktische informatie

Aankoop wandelgids
Deze wandeling is samen met zeven andere wandelingen gebundeld in de Stationsstapper. Voor elke wandeling bevat de Stationsstapper een routebeschrijving, gedetailleerde kaartjes en heel wat informatie over openbaar vervoer, horeca en toeristische wetenswaardigheden.

De Stationsstapper kan besteld worden via de website van TreinTramBus (12,50 euro inclusief verzendingskosten).

Aard van de route
De wandeling maakt gebruik van bestaande Grote Routepaden. Het traject is bewegwijzerd met wit-rode markeringen. Het is niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *