Trein + fiets Deinze

Start en einde: fietspunt Deinze
Korte route: 16 (ingekort 10) km
Middellange route: 30 km
Lange route: 45 (ingekort 33) km

Deinze is een prima uitvalsbasis om de Leiestreek te verkennen, maar wie van een uitdaging houdt kan zich evengoed wagen aan een tochtje richting Vlaamse Ardennen. Ook in Deinze zelf valt er vanalles te beleven. Enkele blikvangers in het centrum zijn de historische gebouwen in de omgeving van de Markt, het Museum van Deinze en de Leiestreek en het provinciaal domein De Brielmeersen.

Nieuw: download hier de gps-tracks!

deinzeBOpenbaar vervoer

Deinze is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is een belangrijk spoorwegknooppunt en ook met de bus kan je vele kanten op. Meer info: www.nmbs.be en www.delijn.be

Tip: Met het Weekendbiljet van NMBS geniet je tijdens het weekend een korting van 50% op je heen- en terugreis in 1ste of 2de klas. Maximaal 4 kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis mee per betalende volwassene.

Fietspunt Deinze

Neem minstens twee werkdagen op voorhand contact op met het fietspunt om je fiets te reserveren. Ga je fietsen tijdens de week of op zaterdag, dan kan je eenvoudig je fiets afhalen in het fietspunt. Wil je fietsen op zondag? Dan wordt gewerkt met een kluissysteem. Een fiets huren kost 9€/dag en 6€ voor een halve dag. Er zijn ook kinderfietsen, kinderstoeltjes en een fietskar beschikbaar (zeker ook reserveren!).

Fietspunt Deinze: Stationsstraat, 9800 Deinze – tel. 0476 46 53 17 – fietspunt.deinze@groepintro.be

Openingsuren 2016: Fietspunt Deinze is alle werkdagen open van 7u tot 19u. Van 7 mei tot en met 24 september is het fietspunt open op zaterdag van 9u tot 17u.

Aankoop brochure

De brochure is te koop in het fietspunt van Deinze en kost 2€. Wie een huurfiets reserveert bij het fietspunt krijgt er een gratis brochure bovenop.

TreinTramBus-leden kunnen de brochure bestellen via www.treintrambus.be/leden (kostprijs: 2 euro + verzendingskosten).

De routes

Op de korte route (16/10 km) fiets je eerst een tijdje langs de Leie. Vanaf Astene Sas gaat de tocht verder richting Kasteel Ooidonk. Op de terugweg passeer je Vosselare Put en steek je de Leie over met een veerpont dat je zelf kan bedienen. Via het Schipdonkkanaal fiets je tot aan de Markt van Deinze, waar je kan genieten van een terrasje vooraleer je terugkeert naar het station. Wie wil kan deze fietstocht combineren met een bezoek aan het recreatiedomein De Brielmeersen en/of aan het interessante Museum van Deinze en de Leiestreek.

De middellange route (30 km) laat je kennismaken met tal van pittoreske plekjes in de landelijke deelgemeenten van Deinze. Via rustige landwegen rijd je eerst naar Meigem en verder naar Vinkt. Tientallen burgers kwamen hier in mei 1940 om het leven tijdens een Duitse vergeldingsactie. In Vinkt bevindt zich een monument ter ere van de slachtoffers en een ‘reflectieruimte’. Over Grammene gaat het verder naar Gottem, een dorp dat bekendstaat om z’n vlasverleden. Na een bezoekje aan huisbrouwerij Sint Canarus fiets je langs de Leie terug richting Deinze station.

Op de lange route (45/33 km) fiets je eerst langs de Leie tot in Machelen, waar een bezoek aan het Raveelmuseum een absolute must is. Van daar gaat het richting Kruishoutem – eiergemeente, kastelendorp en toegangspoort tot de Vlaamse Ardennen – en verder via licht glooiende landwegeltjes tot de pittoreske dorpjes Wannegem-Lede en Huise. Onderweg mag je je verwachten aan prachtige vergezichten, oude molens en prestigieuze kastelen. Na een tussenstop in De Zandvlooi aan Lozerbos fiets je via Nazareth en het Stadsbos van Deinze terug naar het station.

Nieuw: Download hier de gps-tracks Groene Halte Fiets Deinze

Dank u

Deze Groene Halte Fietsbrochure kwam tot stand dankzij de steun van de Nationale Loterij, NMBS, Stad Deinze, V.V.V. Leiestreek en Groep Intro Oost-Vlaanderen.

Meer info:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *