Zwinduinen en -polders

Gemeente Knokke
Lengte van de wandeling: 5,5 km
Extra! Audioguide, gpx-track en de grootletterversie van de brochure (gratis)

Iedereen kent wel het Zwin, maar minder bekend en minstens even belangrijk zijn de aanpalende Zwinbosjes, die sinds 2003 de naam ‘Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en -polders’ dragen. Dit Knokse duinengebied van 222 ha groot kent een waaier aan kustbiotopen: zeereepduinen langs de zeezijde, landinwaartse duinen, duingrasland, een gordel aangeplante bossen, … Door de overgang van zee, strand, bos en polder is dit een uniek gebied in Vlaanderen voor fauna en flora.

ZwinduinenHPGroene Halte+

De wandelroute ‘Zwinduinen en -polders’ kreeg het label Groene Halte+. Deze wandeling is namelijk niet alleen goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Het grootste deel van het traject kan zowel door blinden en slechtzienden als door rolstoelgebruikers volledig zelfstandig afgelegd worden – met behulp van de routebeschrijving en de kaart in de brochure en eventueel de audioguide, de gpx-track en/of de grootletterversie van de brochure.

Openbaar vervoer

Vertrekpunt: bushalte Vlindertuin of Oosthoekplein (Knokke)
Eindpunt: bushalte Lekkerbek (Knokke)

Beide bushaltes worden bediend door lijn 12 Knokke station – Het Zoute – Oosthoek (Het Zwin). Bus 12 rijdt één keer per uur, ook in het weekend en op feestdagen.

Voor meer informatie, raadpleeg de brochure of de routeplanner van De Lijn.

Praktische informatie

Aankoop brochure
De brochure Zwinduinen en -polders bevat een wandelkaart, een uitgebreide routebeschrijving en heel wat informatie over openbaar vervoer, toerisme en recreatie. De brochure is te koop:

  • in de stations van Brugge en Knokke
  • bij de toeristische dienst van Knokke
  • in het infopunt van het Zwin Natuurcentrum
  • via de webwinkel van Westtoer.

Kostprijs: 1,5 euro

De brochure kan ook besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief, en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek. 

Extra: Audioguide, gpx-track en grootletterversie

Aard van de route
De wandeling loopt volledig over verharde paden. Het grootste deel van het traject kan ook door rolstoelgebruikers alsook door blinden en slechtzienden volledig zelfstandig afgelegd worden. Opgelet: Het begin van de wandeling (vanaf bushalte ‘Vlindertuin’ tot aan de ingang van de Zwinduinen) en het einde van de wandeling (vanaf de Lekkerbekhelling tot aan bushalte ‘Lekkerbek’) zijn (nog) niet aangepast voor blinden/slechtzienden en rolstoelgebruikers: begeleiding is hier nodig / wenselijk.

Assistentie nodig?

Reserveer minstens 24u op voorhand je heen- en terugreis! Bel het Contact Center van de NMBS (02 528 28 28, alle dagen 7u-21u30) om gratis assistentie aan te vragen bij het in- en uitstappen. Bel naar de belbuscentrale West-Vlaanderen (059 56 52 56, weekdagen 6u-19u30, zaterdag, zon- en feestdagen 7u30-15u) om een toegankelijke busrit (rolstoelplaats) te reserveren.

Dank u

Voor dit project werkte TreinTramBus nauw samen met verschillende partners. Agentschap voor Natuur en Bos, beheerder van het gebied, zorgde ervoor dat het hele traject binnen de Zwinduinen en -polders toegankelijk werd gemaakt. Westtoer plaatste braillebordjes en een bronzen maquette langsheen de route. Vrijwilligers van Licht en Liefde begeleidden ons bij het toegankelijk maken van de wandeling voor blinden en slechtzienden.

Het project Groene Halte+ wordt financieel ondersteund door het Fonds Elia, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De infrastructuur voor deze Groene Halte+-route werd gerealiseerd in het kader van het Interreg IVa project REECZ en werd mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Toerisme Vlaanderen, Westtoer en Agentschap voor Natuur en Bos.
> Meer info over Groene Halte+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *