Meersen en trage wegen in Drongen

Stad Gent
Lengte van de wandeling: 14,6 km
Kortere wandeling: 6,4 – 9,7 km

Startpunt is het station Drongen. Van hier ben je erg snel in een verrassend landelijke hoek van Gent. Waar mogelijk is hierbij gebruik gemaakt van zogenaamde ‘trage wegen’, heerlijk rustige paden die niet openstaan voor gemotoriseerd verkeer. De langere varianten van de wandeling voeren bovendien door het mooie natuurgebied van de Assels en langs de Leie, die schilderachtig meandert door een idyllisch landschap. Sowieso passeer je de Blaarmeersen en het nieuwe, nog vrij onbekende park Overmeers. Tegen dan ben je al dicht bij het Gentse Sint-Pietersstation, een van de drukste stations van het land en eindpunt van de wandeling. Een groter contrast met een meersenlandschap waar je je op het platteland waant is nauwelijks denkbaar.

Openbaar vervoer

Vertrekpunt: Drongen station
Het station van Drongen ligt langs de spoorlijn Brussel – Gent – Brugge – Oostende. Het wordt minstens één keer per uur in beide richtingen bediend door de L-trein Gent – Brugge, en dit 7 dagen op 7. Je kan tevens naar het vertrekpunt per bus:

  • Buslijn 17 P+R Oostakker – Dampoort – Korenmarkt – Drongen Station, halte Drongen Station
  • Buslijnen 14 (Gent – Drongen – Deinze), 15 (Gent – Drongen – Nevele – Tielt) en 16 (Gent – Drongen – Nevele – Deinze) passeren niet via Drongen station; de dichtste halte is Drongen Klaverdries, op ongeveer 400m van het station.

Eindpunt: Gent, Sint-Pietersstation
Vanaf het station Gent Sint-Pieters kan je letterlijk alle richtingen uit, zowel per trein, per tram als per bus.

Voor meer informatie, raadpleeg de routeplanner van De Lijn en de NMBS.

Praktische informatie

Aankoop brochure
De wandelbrochure Meersen en trage wegen bevat een wandelkaart, een uitgebreide routebeschrijving en heel wat informatie over openbaar vervoer, toerisme en recreatie. De brochure is verkrijgbaar bij de dienst Toerisme van Gent (www.visitgent.be) en bij de Groendienst. Je kan de brochure ook HIER DOWNLOADEN.

De brochure kan ook besteld worden via de website van TreinTramBus. Leden van TreinTramBus betalen een voorkeurstarief, en kunnen bovendien de brochure gratis downloaden via de Ledenhoek. 

Aard van de route
Deze wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelen. Met een lichte kinderwagen lukt het wel, mits wat moeite af en toe. De beide andere Groene Haltewandelingen in Gent zijn wel toegankelijk: “Gentbrugse Meersen” en “Het Groene Westerringspoor”.

Informatie over het gebied

One thought to “Meersen en trage wegen in Drongen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *